Monday, 21 April 2014

MAKANAN BERTIN : BAIK ATAU TIDAK


TIP-TIP MEMILIH MAKANAN BERTIN:
  • Semak kualiti pembungkusan: jangan membeli makanan dalam tin yang kemek, bocor, retak / membonjol
  • Semak senarai ramuan makanan pada label makanan dan ambil perhatian tentang aditif makanan yang ditambah dalam makanan tersebut contohnya bahan pengawet, pewarna, perasa dan sebagainya
  • baca label makanan untuk mengetahui tarikh luput dan baca panel maklumat pemakanan
  • Buat pilihan bijak untuk pelbagai produk yang sedia ada. Pilih makanan yang kurang lemak, kurang atau tiada garam, kurang atau tanpa gula
  • Elakkan makanan yang mengandungi sirap atau minyak yang banyak

APA YANG TERDAPAT DALAM TIN

1. Hanya bahan-bahan yang segar!

  • Kualiti makanan dalam tin amat bergantung kepada kesegaran bahan-bahan mentah yang digunakan. ikan dibekukan diatas kapal debaik sahaja ditsngkap dan disediakan sebelum proses pengetinan bermula.Cendawan Ayam Brand, contohnya, ditinkan pada musim sejuk sebaik sahaja dituai.
  • Proses sebegini menjamin para pengguna mendapat khasiat bahan-bahan yang paling segar.

2. Tanpa perasa tambahan!

  • Monosodium Glutamate (MSG) adalah penambah rasa kerana ia dapat mengimbangkan dan menyerlahkan rasa makanan tersebut. Anda boleh mendapatinya dibawah kod makanan aditif E621.
  • Namun jika resepi makanan tersebut baik dan menggunakan bahan-bahan yang segar, MSG tambahan tidak diperlukan. 
  • Sesetengah makanan dalam tin seperti Ayam Brand menawarkan makanan dalam tin dengan resepi makanan terbaik dan dijamin tanpa tambahan MSG.
3. Tanpa pengawet

  • Ingin tahu mengapa makanan dalam tin sentiasa sedap dan boleh disimpan untuk jangka masa yang lama seperti Ayam Brand?
  • Ini kerana makanan dalam tin adalah cara terbaik untuk memelihara tekstur, presentasi dan rasa makanan sejati untuk jangka masa yang lama tanpa penggunaan bahan pengawet
  • Proses pensterilan dicipta oleh Chef Perancis dalam tahun 1810 untuk memelihara bentuk dan kestabilan bahan makanan yang mudah rosak supaya ia boleh disimpan lama untuk dihantar ke pasaran-pasaran jauh sepanjang tahun
  • Proses ini adalah mudah : tin-tin ditutup dan divakumkan untuk menghasilkan keadaan kedap udara
  • kemudian tin-tin tersebut dipanaskan pada suhu yang ditetapkan untuk satu jangka masa tertentu
  • Proses pemanasan ini membunuh bakteria dan mengekalkan kesegaran makanan
  • Oleh  itu produk-produk dalam tin selamat untuk dimakan tanpa penambahan bahan pengawet.

Sumber : Berita Harian
21 April 2014

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Blogger Templates